No veieu bé l’Info FHES? Cliqueu aquí

Info FHES

Butlletí digital de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant

#76 Novembre 2017

Fundació Hospital de l'Esperit Sant

Actualitat

L’Hospital trasllada les restes mortals de Mn. Pons i Rabadà a la Parròquia de Sant Adrià de Besòs

Les despulles del religiós, cofundador de l'organització, descansaven en un dels pavellons de l'Antic Hospital, ara cedit a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Les restes es beneiran en una missa oficiada pel Bisbe Auxiliar, Mons. Antoni Vadell, divendres 1 de desembre, que tancarà la celebració del Centenari.

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha traslladat recentment les restes mortals de Mossèn Pons i Rabadà, cofundador de l'organització, des del Pavelló B de l'Antic Hospital a la Parròquia de Sant Adrià de Besòs, de la qual era rector, amb l'objectiu de dignificar el lloc de repòs del sacerdot. El trasllat està, a més, motivat per la cessió de l'edifici a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que properament iniciarà les obres per transformar-lo en un centre de formació ocupacional.

Llegir més

 Confort de l'usuari

Un codi alfanumèric identifica ara els pacients a Consultes Externes

L'Hospital ha posat en marxa un nou format de localitzador del pacient al sistema de gestió de cues (anomenat QMATIC), que consisteix en un codi alfanumèric. Aquest identificador consta de 2 lletres i 3 números i és propi de cada pacient. Així, si l'usuari té varies cites en un mateix dia o si les té en dies diferents, sempre tindrà el mateix codi.

El canvi, que afecta a totes les Consultes Externes, suposa una millora en la intimitat dels usuaris i permet mantenir la seva confidencialitat. El nou identificador apareix en el tiquet que imprimeix el QMATIC quan l'usuari hi passa la seva targeta sanitària, en el pedestal i en les pantalles informatives de les sales d'espera i de les portes de les consultes. El nom del pacient continua constant únicament en el tiquet, però mai és visible per als altres usuaris.

Tot i aquesta modificació, el sistema de gestió de cues de l'Hospital es manté igual i cal passar la targeta sanitària per un dels pedestals instal·lats a la Planta 0.

 Reconeixements

El Col·legi de dietistes - nutricionistes premia una comunicació de l'Hospital

El treball A propósito de un caso. Diabetes inducida por desnutrición. Diabetes tipo j, una de les autores del qual és Carme Sánchez Villalba, dietista de l'Hospital, va rebre el 3r premi de comunicacions en les V Jornades del Col·legi de dietistes - nutricionistes de Catalunya, celebrades a Reus el 18 de novembre en el marc del II Congrés de la Societat Catalana d'Alimentació i Dietètica. L'estudi ha estat elaborat de manera conjunta amb la Sra. Inma Romero, dietista de l'Hospital Municipal de Badalona.

El treball tracta d'un cas de diabetis tipus J produïda per desnutrició i conclou que el dèficit calòric proteic i la ingesta de tòxics poden ser els factors que contribueixen a la disfunció pancreàtica. A més, apunta a que el fet de realitzar una història dietètica ajuda a establir el diagnòstic d'aquest tipus de diabetis tan poc conegut en el nostre entorn sanitari.

 Docència

La medicació caducada de l’Hospital es destinarà a la docència

El Servei de Farmàcia ha signat un acord de col·laboració amb les Escoles Universitàries Gimbernat, mitjançant el qual la medicació que quedi caducada a l'Hospital es donarà a aquest centre docent per tal de destinar-la a la formació dels estudiants d'Infermeria. L'any passat, a la FHES es van comptabilitzar 4.902 unitats de medicaments caducades, que van ser retirades i posteriorment destruïdes.

L'Hospital i les Escoles Universitàries Gimbernat tenen una relació consolidada en l'àmbit de la docència, ja que una cinquantena dels 125 estudiants d'Infermeria que passen aproximadament cada any per la FHES provenen d'aquest centre universitari associat a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 Educació en salut

El foment de la salut cardiovascular tanca un any carregat d'educació sanitària

Una cinquantena de persones van assistir el passat 21 de novembre a la xerrada "Com millorar la nostra salut cardiovascular", que va tenir lloc al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma. La Dra. M. Jesús Adrián, metgessa de la Unitat d'Hipertensió Arterial, va explicar als presents quins són els factors de risc cardiovascular modificables que posen en perill la salut i quines són les mesures que cal prendre per reduir aquest risc o eliminar-lo.

Amb aquesta sessió s'ha tancat el 8è any del Programa de difusió d'hàbits saludables de la FHES, un dels seus anys més exitosos, que ha comptat amb gairebé 600 participants en les activitats organitzades a Santa Coloma i Sant Adrià.   

Breus

Missa de benedicció de les restes de Mn. Pons, cofundador de la FHES

Acte de cloenda del Centenari presidit per Mons. Antoni Vadell, Bisbe Auxiliar de Barcelona.

Dia i hora: Divendres 1 de desembre, a les 19 h.

Lloc: Parròquia de Sant Adrià. Plaça de l'Església, 8. Sant Adrià de Besòs

Parada nadalenca d'artesania de Fundació Tallers a l'Hospital

Venda de productes artesanals realitzats per persones amb discapacitat intel·lectual.

Dia i hora: Divendres 15 de desembre, de 9.30 a 14.30 h.

Lloc: Vestíbul principal de l'Hospital