No veieu bé l’Info FHES? Cliqueu aquí

Info FHES

Butlletí digital de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant

#89 Gener 2019

Fundació Hospital de l'Esperit Sant

Actualitat

L’Hospital engega una campanya per promoure la seguretat dels pacients entre professionals i usuaris

El centre organitzarà jornades institucionals dedicades als diferents projectes de seguretat que desenvolupa, com ara la higiene de les mans, la prevenció de caigudes o l’ús segur dels medicaments.

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha posat en marxa la campanya "La Seguretat és cosa de tots" amb el propòsit de promoure bones pràctiques en seguretat del pacient entre els professionals i els mateixos usuaris. Aquesta nova iniciativa busca conscienciar ambdues parts de la importància que té reduir el risc de danys innecessaris durant l'assistència sanitària, com poden ser errors en la medicació,  infeccions hospitalàries o caigudes dels pacients. 

Llegir més

 Seguretat del pacient

Disminueixen un 4% les caigudes a l’Hospital

Les caigudes dels pacients a l'Hospital de l'Esperit Sant van reduir-se un 3,8% l'any 2018 respecte de l'any anterior gràcies als esforços dels professionals per prevenir aquests esdeveniments adversos. Aquesta disminució suposa una millora important en l'àmbit de la seguretat del pacient, ja que les caigudes es consideren un problema de salut que amenaça l'autonomia de les persones.

La reducció s'ha deixat notar especialment en l'àrea l'Hospitalització, mentre que a Urgències les caigudes han despuntat lleugerament després de millorar-ne el registre. Per torns de treball, durant la nit és quan més han baixat, gràcies, entre d'altres mesures, a la intensificació de les rondes nocturnes. Les causes més habituals de les caigudes continuen sent les relliscades i la debilitat muscular dels pacients. Les caigudes del llit, en canvi, han baixat considerablement.

 Seguretat del pacient

Gran implicació dels professionals en el Dia de la prevenció de caigudes

Amb l'objectiu de conscienciar a professionals i usuaris de la importància que té evitar caigudes tant a l'Hospital com en el domicili, la FHES va celebrar ahir 30 de gener el Dia institucional de la prevenció de caigudes. Durant la jornada, els membres del GT Prevenció de caigudes i contencions van repartir fulletons informatius i xapes amb l'emblema de la prevenció de caigudes i van fer recordatoris als professionals en les sessions clíniques i de treball. La difusió es va reforçar amb la projecció de vídeos amb consells per als usuaris i acompanyants en les sales d'espera.

Aquesta acció forma part de la campanya "La Seguretat és cosa de tots", que busca implicar totes les parts per evitar danys innecessaris en l'atenció sanitària. La prevenció de caigudes és un dels projectes que l'Hospital promou en el marc de l'Aliança per a la Seguretat dels Pacients i una de les seves prioritats en aquest àmbit.

 Seguretat del pacient

La reducció del consum d’antibiòtics a l’Hospital, cas d'èxit del 7VINCut

El Nucli Gestor de les Infeccions de la FHES va participar el 15 de gener en la Jornada Taller 7VINCut, organitzada pel VINCat amb l'objectiu de posar en comú els primers resultats d'aquest programa encaminat a reduir la durada dels tractaments antibiòtics en els serveis quirúrgics a Catalunya. El Dr. Àlex Smithson, representant del Nucli, va presentar el cas d'èxit de l'Hospital, que amb l'ajut del programa va reduir un 4% el consum anual d'antimicrobians l'any 2018. Smithson va constatar que la intervenció ha tingut un alt grau d'adherència i acceptació entre els professionals de la FHES.  

Des del grup PROA del VINCat s'ha dissenyat el programa d'intervenció el 7VINCUT, amb l'objectiu de millorar la prescripció antibiòtica en els Serveis Quirúrgics a través de la implementació d'activitats formatives que puguin ser incorporades pels equips quirúrgics. La intervenció es basa a implementar les noves recomanacions amb alt grau d'evidència científica que fan referència especialment a la durada del tractament antibiòtic.

 Responsabilitat social

Donació de material oftalmològic a un hospital de Benín

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant  ha col·laborat recentment en el projecte que l'ONG Asociación Luz África porta a terme a l'hospital de Los hermanos de San Juan de Dios de Tanguieta, a la República de Benín, a l'Àfrica, per mitjà de la donació de material d'Oftalmologia. L'equipament lliurat és una llum de fenedura i una unitat de refracció, un instrumental que l'Hospital ja havia de substituir, però que al centre africà pot ser encara de gran utilitat.

Amb l'objectiu de contribuir a la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social, dintre de la seva Política de responsabilitat social, la FHES participa en iniciatives de cooperació internacional i solidaritat com aquesta a Benin. L'ONG Asociación Luz África es desplaça des de fa anys de forma periòdica a l'hospital beninès per a realitzar-hi consultes d'oftalmologia, cures i lliurar ulleres graduades a la població.

Breus

Recollida de sang

Dia: Dimecres, 27 de febrer de 2019 Horari: De 10 a15 h. Lloc: Sala d'actes de l'Hospital,  (Soterrani 1)