No veieu bé l’Info FHES? Cliqueu aquí

Info FHES

Butlletí digital de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant

#83 Juny 2018

Fundació Hospital de l'Esperit Sant

Actualitat

La FHES i l’atenció primària de l’ICS formen en urologia els metges de família

Les dues organitzacions treballen des de fa anys per fomentar les relacions entre l'atenció primària i l'atenció especialitzada a la ciutat

Una cinquantena de metges de família de Santa Coloma de Gramenet van assistir dijous dijous 14 de juny a la jornada d'actualització sobre urologia que van organitzar de manera conjunta el Servei d'Urologia de la FHES i els Equips d'Atenció Primària (EAP) de Santa Coloma de Gramenet de l'Institut Català de la Salut. El "Curs d'actualització en patologia urològica prevalent en atenció primària" tenia com a objectiu repassar els principals protocols d'abordatge dels processos urològics més prevalents en atenció primària, així com revisar els criteris de derivació a l'atenció especialitzada.

Llegir més

 Professionals

La IV Jornada d’Infermeria de la FHES aplega diferents perspectives de la professió

Infermeria de l'exèrcit, de recerca, d'empresa, de l'ambit comercial, del cos de bombers i d'un centre penitenciari són les diferents visions d'aquesta professió que es van exposar en la taula rodona que el dia 13 de juny va obrir la IV Jornada d'Infermeria de la FHES. Diversos professionals que treballen en aquests àmbits van explicar, entre d'altres aspectes, les peculiaritats de la seva feina, els requisits necessaris per accedir-hi o els riscos que aquesta comporta i van compartir situacions i anècdotes amb el prop d'un centenar d'assistents a l'acte.

La sessió va continuar amb un seguit de ponències de diplomats en infermeria que van servir per presentar estudis i treballs que s'estan duent a terme al centre, com els projectes d'impuls de la lactància materna o de suport pedagògic per a la tutorització d'estudiants en pràctiques, un estudi sobre el cribratge auditiu dels nounats, l'activitat de l'equip d'infermeria de prevenció i control d'infeccions o un programa de doctorat sobre adaptació transcultural i validació al castellà del qüestionari Capabilities of Nurse Educators en l'àmbit de la pràctica clínica de la Universitat de Barcelona.  

 Reconeixements

Premiada una ponència en el Congrés Nacional de Tècnics en Cures d’Infermeria

El treball "Identificación y notificación del maltrato al personal sanitario", presentat per les tècniques en cures d'infermeria (TCE) M Belén Alonso i Estefania Luque, ha rebut el premi a la millor ponència del XXIX Congrés Nacional de TCE i Tècnics en Emergències Sanitàries, que es va celebrar a Barcelona entre el 30 de maig i l'1 de juny i que tenia com a eix central el paper del tècnic en la detecció del maltractament.

El treball presentat, que buscava analitzar les notificacions d'agressions al personal sanitari de l'Hospital i implementar un algoritme d'actuació davant aquest tipus d'atacs, destaca la importància de registrar totes les agressions, que són cada cop més nombroses, especialment les verbals. Per això, afegeix, és essencial que tot els personal sanitari sàpiga emplenar correctament la notificació corresponent per tal que aquesta pugui ser valorada i serveixi per fer front a l'agressió.

Llegir més

 Educació en salut

La menopausa centra l’última xerrada de la temporada de promoció de la salut

Una quarantena de dones van assistir, el passat 12 de juny, a la xerrada "Alimentació i teràpia hormonal durant la menopausa", que va impartir l'endocrinòleg  Andreu Nubiola al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma. Nubiola va explicar com una alimentació equilibrada amb un alt component proteic, juntament amb el tractament per mitjà de teràpia hormonal substitutiva, pot millorar la qualitat de vida de les dones durant la menopausa, a més d'ajudar-les a prevenir malalties a llarg termini.

La sessió, que formava part del Programa de difusió d'hàbits saludables de l'Hospital, va comptar amb la presència de Vicenç Perelló, Director Gerent de la FHES, i Luis Javier Fuentes, Regidor ponent de Drets Socials de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

 Responsabilitat social

Les màquines expenedores de l’Hospital inclouran més productes saludables

Aprofitant la renovació de les màquines expenedores de refrigeris i begudes instal·lades a l'Hospital, l'empresa responsable del servei, Alliance Vending, ampliarà la seva oferta amb productes més saludables, sense gluten i d'agricultura ecològica i Comerç Just. 

Atès que els centres sanitaris, com a espais de promoció de la salut, de prevenció i d'atenció a la malaltia, han de ser exemplars en l'oferta d'alimentació sana, l'Hospital aposta per oferir productes més saludables en aquests punts automàtics de venda, que poden arribar a ser una font alimentària més o menys habitual per a treballadors del centre i per a acompanyants i familiars dels pacients. Les noves màquines inclouran, a més, missatges per promoure, de manera atractiva, una alimentació equilibrada.

 Responsabilitat social

L’Hospital dóna llet per a nadons a Proactiva Open Arms

L'Hospital ha iniciat la donació de llet líquida a l'ONG Proactiva Open Arms per a nadons prematurs i nadons de 0 a 6 mesos. La primera donació ha consistit en 4 litres de llet per a nadó prematur, 37 litres per a nadó a terme i 432 tetines.

La FHES ja havia col·laborat anteriorment amb l'ONG badalonina, a qui al setembre de 2016 el centre va lliurar material sanitari per tal de contribuir a les operacions de rescat de refugiats al Mediterrani que desenvolupa aquesta organització. El vincle de l'Hospital amb Proactiva és un treballador, Armando Parra, infermer i també voluntari de l'entitat, que ha facilitat aquestes contribucions.

Proactiva Open Arms  és una ONG de Badalona formada per personal voluntari, entre el qual hi ha socorristes i professionals de la salut.

Llegir més

Destaquem

El domini de les adreces de correu electrònic de la FHES canvia a @fhes.cat

El domini de totes les adreces de correu electrònic corporatives de l'Hospital és ara @fhes.cat. Durant uns mesos, les adreces antigues conviuran amb les noves fins a la seva baixa definitiva.

El canvi s'aprofita per incloure en els correus electrònics un missatge de sensibilització de protecció mediambiental.