Els professionals d’Infermeria de la FHES valoren el risc de patir úlceres per pressió en un 100% dels pacients ingressats

Per prevenir aquestes ferides cal valorar el risc de cada pacient i elaborar un pla de cures individualitzat per disminuir els factors de risc

L'úlcera per pressió és una lesió de la pell en les zones del cos on l'os pressiona la pell contra una superfície exterior. Els pacients que més acostumen a patir aquest tipus de lesions són els malalts crònics i allitats, perquè en la majoria d'aquests casos, no es poden recol·locar tot sols si hi ha una pressió així. Les zones d'ulceració més freqüents són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l'esquena, a l'alçada del sacre.

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant disposa d'un protocol de prevenció i tractament de les úlceres per pressió que inclou la valoració d'aquest risc per mitjà de l'escala EMINA, que es registra en el 100% dels pacients que ingressen a l'Hospital ja que, previsiblement, hauran de passar moltes hores allitats.

Durant el 2020 la taxa de prevalença de les úlceres per pressió nosocomials, és a dir les produïdes durant l'ingrés hospitalari, s'ha situat en un 1%, dada que està per sota del llindar recomanat pel Departament de Salut que està a l'1,6%.

Des del Grup de treball Nafres per pressió de la FHES es continua treballant per mantenir la tendència a la baixa la incidència d'úlceres per pressió nosocomial. En aquest sentit és clau la implicació de tots els professionals que estan en contacte amb els pacients de risc més elevat i, per tant, més fràgils.

Avui, 17 de febrer, se celebra el dia institucional de la prevenció d'úlceres per pressió, en el marc de la campanya "La seguretat és cosa de tots" que engloba diferents jornades centrades projectes de seguretat del pacient impulsats pels diferents professionals.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter