Adoptar hàbits de vida saludables pot prevenir i controlar la hipertensió arterial

La hipertensió arterial, o pressió arterial alta, és una afecció comuna que afecta a milions de persones arreu del món i és un factor de risc important per a malalties cardiovasculars. No obstant, adoptar hàbits de vida saludables pot tenir un paper crucial en la prevenció i el control de la hipertensió arterial.

Un estil de vida saludable inclou diversos aspectes que poden ajudar a mantenir una pressió arterial adequada. Alguns dels hàbits saludables recomanats pels experts són:

  • Alimentació equilibrada: Una dieta rica en fruites, verdures, cereals integrals, proteïnes magres i baix contingut de sodi pot ajudar a controlar la pressió arterial. Limitar el consum d'aliments processats i reduir la ingesta de sal també és fonamental.

  • Activitat física regular: Realitzar exercici físic de manera regular pot enfortir el cor i els vasos sanguinis, ajudant a mantenir la pressió arterial en nivells saludables. Es recomana almenys 150 minuts d'activitat física moderada o 75 minuts d'activitat física intensa per setmana.

  • Control de l'estrès: L'estrès crònic pot contribuir a l'augment de la pressió arterial. És important trobar estratègies per manejar l'estrès, com practicar tècniques de relaxació, meditació, ioga o qualsevol activitat que proporcioni benestar emocional.

  • Mantenir un pes saludable: El sobrepès i l'obesitat poden augmentar el risc de desenvolupar hipertensió arterial. Adoptar una alimentació equilibrada i mantenir-se actiu físicament pot ajudar a mantenir un pes saludable.

  • Limitar el consum d'alcohol i evitar el tabac: El consum excessiu d'alcohol pot augmentar la pressió arterial. D'altra banda, el tabac danya els vasos sanguinis i contribueix al desenvolupament de malalties cardiovasculars. És important limitar o evitar el consum d'alcohol i no fumar.

A més d'aquests hàbits de vida saludables, és fonamental realitzar revisions mèdiques regulars i seguir les recomanacions i tractaments receptats pels professionals de la salut. La detecció precoç i el control adequat de la hipertensió arterial són essencials per prevenir complicacions i mantenir una bona salut cardiovascular.

Campanya per reduir el consum excessiu de sal

El consum excessiu de sal és considerat un factor que pot contribuir al desenvolupament de l'hipertensió arterial. És per això que coincidint amb el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, que se celebra cada 17 de maig, hem organitzat una campanya per sensibilitzar professionals i usuaris de la FHES sobre els riscos de la ingesta excessiva de sal.

Quan ingerim sal en quantitats elevades, l'excés de sodi en el cos pot conduir a un augment en la retenció de líquids. Això, a la vegada, pot provocar un augment en el volum de sang i exercir una major pressió sobre les parets de les artèries, el que es tradueix en un increment de la pressió arterial.

Les pautes dietètiques solen suggerir un consum de sal de menys de 5 grams al dia, el que equival aproximadament a una culleradeta. Reduir el consum d'aliments processats i salats, així com utilitzar tècniques culinàries que no afegeixin sal addicional, poden ser estratègies efectives per controlar la ingesta de sal i reduir el risc d'hipertensió arterial.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Taula informativa per sensibilitzar sobre els riscos del consum escessiu de sal