Taula informativa per sensibilitzar sobre els riscos del consum d’alcohol

L'objectiu és fer reflexionar els usuaris sobre el consum d’alcohol i conscienciar-la dels riscos que té per a la pròpia salut i per a la de terceres persones.

Des de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant ens sumem a la 10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol, que se celebra del 13 al 19 de novembre amb una taula informativa en què s'ha explicat als usuaris quan es considera un consum de risc, així com també s'han donat pautes per aconseguir uns hàbits de vida saludable. 

Seguint les directrius de l'OMS i amb el lema 'Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d'alcohol', enguany la Setmana posa l'accent a reforçar l'accés que té la ciutadania a conèixer quines són les conseqüències que consumir alcohol, fins i tot en dosis baixes, té per a la seva salut.

L'alcohol és la droga més consumida i acceptada socialment. El consum excessiu i habitual d'alcohol perjudica el fetge i el pàncrees, causa gastritis i úlceres d'estómac, desnutrició i trastorns al sistema nerviós. Pot augmentar el risc de tenir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials, i pot perjudicar les relacions familiars i laborals.

Hi ha algun consum segur?

En realitat no hi ha cap consum d'alcohol segur. Parlem de consums de baix risc. En persones sanes aquests límits de baix risc són de menys de 4 unitats al dia en homes i menys de 2 unitats al dia en dones. Cal tenir present que una copa de cervesa, o de vi o de cava, equival a 1 unitat, mentre que cada copa de destil·lats (com whisky, brandi, anís, ginebra, etc.) equival a 2 unitats.

Quan es considera que una persona és bevedor/a de risc?

Aquella persona que consumeix habitualment més de 4 unitats/ dia en homes i més de 2 unitats/dia en dones. També es considera una conducta de risc el consum de 6 unitats d'alcohol en homes o 5 unitats en dones en un període curt de temps (en un matí, tarda o nit) almenys un cop en l'últim mes. En aquest sentit, cal tenir present que, en l'actualitat, beure no és un hàbit exclusiu de persones adultes, i cada cop més, són els i les joves els que consumeixen, principalment els caps de setmana.

Quan es considera realment un problema?

El consum de risc de begudes alcohòliques està relacionat amb malalties, accidents de trànsit i laborals, violència verbal o física envers altres persones, que poden arribar fins i tot a situacions de maltractament, aïllament i conflictes amb la família, a l'escola, a la feina. A més, l'alcohol, és un tòxic que produeix addicció.

Quan cal estar alerta?

  • Quan el consum d'alcohol es justifica i es relaciona amb el fet relaxar-se, per evitar la tristesa, l'ansietat...
  • Quan no es pot deixar de beure un cop s'ha començat.
  • Quan s'ha intentat beure menys, sense aconseguir-ho.
  • Quan la persona disminueix l'interès o rendiment en els estudis o la feina.
  • Quan es menteix sobre el consum a la família, amistats o al professional.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Els usuaris han pogut participar en una enquesta per conèixer si fan consum de risc