La sala de parts de la FHES implanta la cesària acompanyada

El protocol permet l’accés al quiròfan d’una persona a elecció de la dona embarassada

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant  ha instaurat des de fa uns mesos una iniciativa que permet a les dones estar acompanyades durant la cesària per una persona de la seva elecció.

Aquest nou servei és una iniciativa conjunta d'obstetres i llevadores, amb el suport del Servei Anestesiologia. De moment, i des del passat mes de maig, ja s'han realitzat 40 cesàries amb acompanyant.

Aquest protocol estableix els criteris clínics en els quals és possible aquest acompanyament i el procediment que ha de seguir l'acompanyant a l'interior del quiròfan. En concret, l'acompanyament per part del pare, mare o familiar es pot dur a terme sempre que la cesària sigui programada i no urgent. Durant el preoperatori, però, la mare roman sola un temps curt, en el que s'aprofita per preparar i canviar també a la persona acompanyant.

Disminuir l'angoixa i millorar l'establiment i manteniment de la lactància materna són alguns dels beneficis que pot tenir la dona en rebre aquest acompanyament, els mateixos que es gaudeixen en un part vaginal. Els beneficis pel nadó venen donats, no tant per la presència de l'acompanyant, sinó pel contacte pell a pell amb la mare tota l'estona. Això permet al nadó tenir més estabilitat cardiopulmonar, gaudir d'una adaptació més fisiològica i disminuir l'estrès i el plor.

L'acompanyament durant les cesàries és un pas més cap a la humanització del procés de naixement, un dels projectes transversals i que fa ja mesos que s'està duent a terme des de la FHES.  Aquesta iniciativa buscar que tant la mare com el nadó siguin tractats amb la màxima empatia i respecte durant el procés de cesària i que l'experiència del part sigui el més natural i satisfactòria.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Maria Isabel Parlon Abad després de donar a llum al seu fill Oliver Parlon Marín, acompanyada del pare del nounat, Vicente Marín Pérez
Una pacient va entrar acompanyada de la seva germana