L’Hospital trasllada les restes mortals de Mn. Pons i Rabadà a la Parròquia de Sant Adrià de Besòs

Les despulles del religiós, fundador de l'organització, descansaven en un dels pavellons de l'Antic Hospital, ara cedit a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Les restes es beneiran en una missa oficiada pel Bisbe Auxiliar, Mons. Antoni Vadell, divendres 1 de desembre, que tancarà la celebració del Centenari.

La Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha traslladat recentment les restes mortals de Mossèn Pons i Rabadà, cofundador de l'organització, des del Pavelló B de l'Antic Hospital a la Parròquia de Sant Adrià de Besòs, de la qual era rector, amb l'objectiu de dignificar el lloc de repòs del sacerdot. El trasllat està, a més, motivat per la cessió de l'edifici a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que properament iniciarà les obres per transformar-lo en un centre de formació ocupacional.

El Bisbe Auxiliar de Barcelona Mons. Antoni Vadell presidirà divendres dia 1 de desembre, a les 19 hores, la missa per solemnitzar el trasllat de les restes mortals de Mn. Pons a la parròquia. L'acte suposarà, a més, la cloenda de la celebració del Centenari de la FHES, que s'ha allargat durant els últims 12 mesos.

Impulsor del sanatori antituberculós que dóna origen a la FHES
El 23 d'abril de 1917 Mn. Pons i Rabadà va fundar, juntament amb el Dr. Jordi Anguera i Cailà, un sanatori antituberculós per a gent sense recursos a la masia La Torre Roja, situada a Santa Coloma de Gramenet, al límit amb Sant Adrià de Besòs. El dinamisme del capellà i de l'Asociación del Espíritu Santo, gestora del sanatori, van mobilitzar la societat civil de Barcelona, que va finançar el nou edifici, inaugurat el 1922 i que seria el futur pavelló de dones (pavelló A), amb capacitat per a 90 llits.

Poc després, es van aconseguir fons per construir el pavelló d'homes (pavelló B), que va començar a funcionar el 1930. L'Hospital va anar consolidant el seu prestigi tècnic i va esdevenir un dels centres més avançats d'Europa en el tractament de la tuberculosi. Els primers tractaments quirúrgics registrats són del 1932, un any després de la mort del religiós.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Enllaços relacionats

Nova ubicació de la tomba de Mossèn Josep Pons i Rabadà, a la Parròquia de Sant Adrià.
Mossèn Josep Pons i Rabadà