El Col·legi de Metges inclou el Dr. Anguera i Cailà, cofundador de la FHES, en la seva galeria de metges cèlebres

El 1917 el Dr. Anguera va crear, juntament amb Mon. Pons i Rabadà, un sanatori per a tuberculosos sense recursos a Santa Coloma de Gramenet.

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha incorporat recentment la figura del Dr. Jordi Anguera i Cailà dins la seva galeria de professionals il·lustres, que pretén donar a conèixer les personalitats destacades de la medicina catalana al llarg de la història. És el cas d'aquest metge reusenc que, juntament amb Mossèn Josep Pons i Rabadà, l'any 1917 va fundar el Sanatori de l'Esperit Sant.

Galeria de metges catalans - Dr. Jordi Anguera

Fundador del Sanatori
Anguera va estudiar a la Facultat de Medicina de Barcelona i es va doctorar a Madrid el 1867. Va perfeccionar estudis a París i, ja a Barcelona, va formar part de la Junta Provincial de Sanitat i de la Reial Acadèmia de Medicina, on va ingressar el 1872 amb el treball "Etiología y tratamiento de la fiebre amarilla". Es va interessar també per l'estudi de les qüestions mèdiques relacionades amb la fe catòlica.

Davant la magnitud de l'epidèmia que representava la tuberculosi, amb especial incidència en zones d'activitat fabril, mossèn Josep Pons i Rabadà, rector de l'església de Sant Adrià, i el Dr. Anguera van decidir trobar un espai que pogués acollir els malalts tuberculosos de la zona i l'any 1916 emparaulen la masia Torre Roja de Santa Coloma de Gramenet. Sota la direcció del Dr. Anguera, el 23 d'abril de 1917 s'inaugura el Sanatori de l'Esperit Sant, que inicialment atén només dues malaltes tuberculoses amb l'acompanyament de les germanes de l'Orde de Sant Vicenç de Paül, responsables de l'administració de l'Hospital. El 1918, un any abans de morir, Anguera va cedir la plaça de director facultatiu en favor de Josep M. Barjau i Martí.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

El Dr. Anguera va fundar l'any 1917 el sanatori juntament amb Mn. Pons i Rabadà