El 12% de les visites de dermatologia a la FHES ja són virtuals

L'Hospital redueix així llistes d’espera i afavoreix el diagnòstic precoç de lesions cancerígenes de la pell

La coordinació amb l'Atenció Primària de Santa Coloma de Gramenet de l'ICS és clau per al correcte intercanvi de la informació digital

L'Hospital ja resol al voltant del 12% de les visites al dermatòleg per mitjà de la teledermatologia. Aquesta prestació permet que el metge de família del CAP, davant un dubte de diagnòstic o de tractament sobre la lesió dermatològica d'un pacient, enviï una fotografia al dermatòleg de l'atenció especialitzada per a que aquest confirmi el diagnòstic de sospita, en faci un de nou o citi el pacient per a una visita presencial. Els responsables de fer arribar als dermatòlegs de l'Esperit Sant aquestes consultes són els metges de família de tots els Equips d'Atenció Primària (EAP) de Santa Coloma de Gramenet.

Actualment, la meitat d'aquestes consultes virtuals serveixen per resoldre directament el problema de salut del pacient i no requereixen la seva visita al  dermatòleg. En d'altres casos, quan es detecta un càncer de pell, el procés s'accelera encara més, ja que l'especialista cita el pacient de forma urgent i se li programa la intervenció quirúrgica per pocs dies després. 

Així, aquesta comunicació en línia entre els professionals permet reduir el temps d'espera del pacient, a la vegada que ajuda a detectar de manera precoç els possibles casos de càncer. El bon funcionament d'aquest intercanvi d'informació mèdica entre l'Hospital i l'Atenció Primària, gestionada per l'Institut Català de la Salut (ICS), és possible gràcies a una acurada coordinació entre les dues organitzacions.

La teledermatologia a Santa Coloma va arrencar al setembre del 2013 com a pla pilot a l'EAP Singuerlin. Des del seu desplegament a la resta dels centres,  l'abril de 2015, el número de visites virtuals s'ha duplicat, passant de les 471 del 2015 a les 734 del 2017.

Les patologies més consultades
La queratosi actínica o solar, una lesió que pot desembocar en càncer si no es tracta correctament, és una de les patologies que més dubtes genera als metges de capçalera i, per tant, una de les que més consultes ocupa. Les lesions pigmentades, tant benignes com malignes, o la queratosi seborreica, que provoca petites berrugues benignes, són altres les altres causes de consulta virtual més habituals als dermatòlegs de l'Hospital.

ENTREVISTA
Elena Pelegrina, dermatòloga

"La teledermatologia permet donar una resposta molt més ràpida al pacient"

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

​El metge de família del CAP fotografia les lesions de la pell sobre les quals té algun dubte i les envia als dermatòlegs de l’Hospital.