Menys de l’1% dels pacients hospitalitzats a la FHES pateixen úlceres per pressió

L’Hospital va celebrar ahir el Dia de la Prevenció d’Úlceres per Pressió com a part de la campanya La Seguretat és cosa de tots.

Del total de pacients ingressats l'any 2018 a l'Hospital de l'Esperit Sant, únicament el 0,7% van patir úlceres nosocomials o per pressió (UPP), que són aquelles que apareixen en la pell per la pressió produïda per una superfície externa, com pot ser el matalàs del llit. Es tracta d'una xifra molt inferior a la de l'any passat i molt per sota de la màxima fixada pel Departament de Salut, que és de l'1,6%. Aquesta disminució s'ha aconseguit gràcies a l'elevat compliment de la valoració del risc de nafres, que s'ha realitzat pràcticament al 100% dels pacients hospitalitzats.

Aquesta taxa és especialment baixa si es té en compte que el 36,7% dels pacients avaluats tenien un risc mig i alt de patir nafres. Conèixer aquest risc ha permès posar en pràctica accions preventives a l'Hospital per reduir l'impacte de factors que predisposen a l'aparició d'aquestes lesions, com són la limitació del moviment, la incontinència urinària o l'estat nutricional.

A més, hi ha una sèrie de mesures bàsiques per evitar les úlceres, com són la cura de la pell, els canvis posturals i la utilització de superfícies especials. Amb aquestes accions es calcula que es poden prevenir el 95% dels casos. Les zones on apareixen amb més freqüència són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l'esquena, a l'alçada del sacre. Per això, els pacients que més acostumen a patir-les són els malalts crònics i els enllitats.

Amb l'objectiu de conscienciar a professionals i usuaris de la importància que té evitar aquest tipus d'esdeveniments adversos, l'Hospital va celebrar ahir el Dia institucional de la prevenció d'úlceres per pressió. Entre les accions que es van dur a terme hi havia el repartiment d'adhesius entre els professionals i la informació als usuaris ingressats i els seus acompanyants.  

Aquesta acció forma part de la campanya "La Seguretat és cosa de tots", organitzada amb l'objectiu d'implicar totes les parts per evitar danys innecessaris en l'atenció sanitària. La prevenció de caigudes és un dels projectes que l'Hospital promou en el marc de l'Aliança per a la Seguretat dels Pacients i una de les seves prioritat en aquest àmbit.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

L'Hospital de l'Esperit Sant promou de forma activa la prevenció de nafres dintre de la seva política de Seguretat del Pacient.