Una desena d’especialitats de l’Hospital ja realitzen consultes virtuals

Reumatologia ha estat l'última especialitat a adoptar aquesta modalitat de visites, que agilitza el diagnòstic precoç i evita proves innecessàries als pacients.

Des del mes de febrer de l'any passat, les reumatòlogues de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) passen part de les seves visites sense tenir el pacient al davant. Ho fan, a l'igual que els professionals d'una desena d'especialitats més, per donar resposta a les consultes virtuals. Es tracta de visites que sol·liciten els metges i metgesses de família dels diferents CAP de Santa Coloma als especialistes de l'Hospital quan tenen algun dubte en el diagnòstic o tractament d'un pacient, sense necessitat que aquest s'hagi de desplaçar o entrar en llista d'espera.  

En el cas de la Reumatologia, la consulta virtual resulta especialment útil per accelerar el diagnòstic i el tractament d'algunes malalties abans de començar la seva avaluació i seguiment hospitalaris. Aquestes consultes ajuden també a resoldre dubtes puntuals dels metges de l'atenció primària sobre patologies habituals com l'osteoporosi o la gota, i possibiliten les derivacions urgents per a tractaments poc invasius, com les infiltracions.

Paula Rubio, reumatòloga de la FHES responsable de les visites virtuals, és una ferma defensora d'aquesta modalitat. "La comunicació fluïda amb el metge d'atenció primària és un punt clau per oferir un bon servei al pacient, i la consulta virtual és una eina molt útil en aquest sentit. De fet, des que la vam engegar, al Servei hem reduït llistes d'espera i som més resolutives". A més de disminuir el temps d'espera del pacient, aquesta comunicació en línia entre els professionals de l'atenció primària i els de l'especialitzada evita que es dupliquin proves i afavoreix el diagnòstic precoç de malalties.

L'any 2013 la FHES va posar en marxa les primeres consultes virtuals en Dermatologia en coordinació amb els Equips de l'Atenció Primària (EAP) de Santa Coloma de Gramenet. Des de llavors, aquesta modalitat de telemedicina ha pres força per la seva agilitat i rapidesa. L'any passat se'n van realitzar 1.500 i ja s'utilitzen en les especialitats de Cardiologia, Endocrinologia, Oftalmologia, Urologia, Traumatologia, Reumatologia i en el tractament del pacient crònic i les nafres.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

​Paula Rubio és la reumatòloga de la FHES responsable de les consultes virtuals.