Millora el nombre de pacients amb braçalet identificador a l’Hospital

Els professionals han de preguntar al pacient nom, cognoms i data de naixement abans de qualsevol activitat assistencial.

La identificació inadequada del pacient és una de les principals causes d'errors en l'assistència sanitària i la pràctica amb més impacte sobre la seguretat dels pacients. Per aquest motiu, resulta essencial la col·locació correcta del braçalet identificador en tots els pacients, una pràctica que a la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) l'any passat va arribar al 93%, xifra propera a l'objectiu marcat pel Departament de Salut, que és del 95%. L'any anterior el compliment a l'Hospital havia estat del 92%.

El fet que el pacient dugui el braçalet, però, no és suficient per saber que es tracta del pacient correcte, sinó que també cal realitzar-li el procediment d'identificació activa de forma freqüent. Tots els professionals assistencials i no assistencials que tenen contacte directe en algun moment amb pacients són responsables d'aquesta actuació, que consisteix a preguntar al pacient nom, cognoms i data de naixement i comprovar amb la polsera que són correctes. A més, cal informar al pacient sobre la finalitat d'aquest sistema d'identificació i la necessitat de dur la polsera durant tota l'estada al centre.  

Hi ha situacions de risc en què és especialment necessària la identificació activa del pacient, com ara l'administració de medicaments, l'obtenció de mostres de sang i fluids corporals o els trasllats o intervencions quirúrgiques. També ho són les transfusions de sang, els exàmens radiològics o diagnòstics per imatge i la identificació dels nadons.

Amb l'objectiu de conscienciar professionals i usuaris de la importància d'aquesta pràctica de seguretat del pacient, la FHES va organitzar ahir dia 20 de març el Dia institucional de la Identificació activa del pacient (IAP). Repartiment de xapes amb el lema "Com es diu, vostè?", recordatoris presencials als professionals, emissió de vídeos i lliurament de fulls informatius als pacients i, fins i tot, l'edició d'una auca divulgativa, van ser algunes de les activitats que van tenir lloc durant la Jornada.

Aquesta acció forma part de la campanya "La Seguretat és cosa de tots", organitzada amb l'objectiu d'implicar totes les parts per evitar danys innecessaris en l'atenció sanitària. La Identificació activa del pacient és un dels projectes que l'Hospital promou en el marc de l'Aliança per a la Seguretat dels Pacients.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Enllaços relacionats

El braçalet identificador és indispensable per evitar errors en la identificació del pacient.
El professionals del Servei d'Urgències són responsables de realitzar la identificació activa del pacient en aquesta àrea.
En cas de no portar braçalet, el pacient ha de demanar als professionals que l'hi posin.