Nou distintiu visual per als pacients ingressats amb disfàgia

L'Hospital atén de forma multidisciplinària les necessitats dels pacients amb dificultats per empassar i les dels seus cuidadors

L'Hospital de l'Esperit Sant començarà a identificar en breu els pacients hospitalitzats que pateixen disfàgia orofaríngea, o dificultat a l'hora d'empassar aliments o líquids, amb un distintiu al capçal del llit. El motiu és que aquesta patologia de caràcter persistent posa en perill la seguretat del pacient, ja que pot provocar aspiració o infecció pulmonar, o fins i tot la mort. També pot ser causa de deshidratació o malnutrició.

Entre el 2016 i el 2018, el Servei de Farmàcia va atendre 158 pacients amb problemes de disfàgia i necessitat d'espessidor per líquids, que van arribar derivats de l'Àrea d'Hospitalització i de l'Atenció Primària. La meitat d'ells necessitaven triturar la medicació que tenien prescrita per empassar-se-la. Tanmateix, el 25% d'aquests fàrmacs es van haver de modificar, ja que per la seva composició no es podien triturar. En alguns casos se'n va canviar el format i, en d'altres, es va optar per un nou medicament.

També des del 2016, el Servei d'ORL disposa d'una consulta específica sobre disfàgia, en què s'han avaluat al voltant de 140 pacients. A més, l'Hospital compta des del 2018 amb el Grup de Treball de Disfàgia amb l'objectiu d'atendre de forma multidisciplinària les necessitats d'aquests pacients i dels seus cuidadors. Aquest grup ha promogut la creació de la Unitat de disfàgia per tractar el pacient hospitalitzat i fer-ne el seguiment a CCEE.

Amb  la finalitat de conscienciar sobre la importància de detectar i tractar correctament aquest trastorn, l'Hospital va organitzar ahir el Dia Institucional de la Disfàgia. Un photocall, repartiment de xapes i adhesius, recordatoris presencials i formació als professionals, emissió de vídeos i lliurament de fulls informatius als pacients van ser algunes de les activitats que van tenir lloc durant la Jornada.

Aquesta acció forma part de la campanya "La Seguretat és cosa de tots", organitzada amb l'objectiu d'implicar totes les parts per evitar danys innecessaris en l'atenció sanitària. L'atenció a la disfàgia és un dels projectes que l'Hospital promou en el marc de l'Aliança per a la Seguretat dels Pacients.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

Enllaços relacionats

Infermeria col·locarà aquest distintiu al capçal del llit dels pacients amb disfàgia.
Els pacients amb dificultats per empassar han d’adaptar la seva alimentació per tal d’evitar ennuegaments .
L’Hospital compta amb un grup de treball específic que per millorar l’atenció del pacient amb disfàgia.