La taxa d'hemocultius contaminats a l'Hospital de l'Esperit Sant disminueix fins al 4,2%

Les mostres de sang que s’envien a examinar contaminades provoquen una atenció inadequada del pacient i efectes negatius sobre la seva seguretat.

L'hemocultiu és un examen de laboratori per verificar si hi ha bacteris o altres microbis en una mostra de sang d'un pacient. Quan aquesta mostra es contamina, l'anàlisi no es pot realitzar correctament, motiu pel qual és important extremar les precaucions per tal d'evitar aquesta infecció. A l'Hospital de l'Esperit Sant, l'esforç i implicació realitzats pels professionals en aquesta línia han permès reduir la taxa de contaminacions del segon trimestre d'aquest any fins al 4,2%, quan l'any 2012 era del 7,7%. Tot i aquesta important disminució, la taxa actual se situa encara per sobre de l'estàndard del 3% o inferior, establert per l'American Society of Microbiology.

La importància de reduir aquest índex radica en el fet que els hemocultius contaminats (HCC) comporten un increment de proves diagnòstiques i tractaments innecessaris, un augment de la càrrega assistencial, una prolongació de l'estada hospitalària i, conseqüentment, un cost afegit per a l'Hospital. A més, la recollida de mostres contaminades afecta directament sobre la seguretat del pacient.

La clau per reduir la contaminació d'hemocultius és aplicar correctament el protocol de recollida de mostres, una pràctica que des del Nucli Gestor d'Infeccions de l'Hospital es treballa per consolidar.

Dia Institucional de la Prevenció d'Infeccions
Amb l'objectiu de prevenir les infeccions, l'Hospital va celebrar ahir el dia Institucional de la Prevenció d'Infeccions, organitzat en el marc de la campanya "La Seguretat és cosa de tots", que té com a objectiu implicar totes les parts per evitar danys innecessaris en l'atenció sanitària. La jornada, adreçada tant a usuaris com als mateixos professionals, va incloure repartiment de fulletons informatius als pacients; informació, recordatoris i lliurament d'un detall als professionals; o la projecció de vídeos amb consells sobre seguretat en la prevenció d'infeccions en les sales d'espera, entre d'altres accions. 

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

El Dia Institucional de la Prevenció d'Infeccions ha servit per recordar als professionals la importància d'extremar precaucions per reduir la contaminació d'hemocultius, entre d'altres infeccions.
Els metges juguen un paper clau en la prevenció d'infeccions.