La cirurgia segura, un punt fort de l'Hospital de l'Esperit Sant

El llistat de verificació per prevenir errors durant les intervencions quirúrgiques es compleix en el 92% dels casos.

La realització del check list, o llistat de verificació quirúrgic, evita un gran nombre d'incidències i esdeveniments adversos greus, i fins i tot letals, durant les cirurgies. A la Fundació Hospital de l'Esperit Sant fa anys que es treballa per tal d'aplicar de forma correcta i sistemàtica aquesta eina de seguretat per als pacients. Una intensa tasca que ha contribuït a que avui aquest procediment s'apliqui íntegrament en el 92% dels pacients intervinguts de cirurgia programada.

El llistat de verificació quirúrgica implica molts professionals i es duu a terme en 3 moments clau de les intervencions: abans de l'administració de l'anestèsia, abans de la incisió quirúrgica i abans del tancament quirúrgic. Es controlen aspectes com la identitat del pacient, el procediment que se li ha de realitzar, el dejú, la higiene i la preparació especial del pacient o el marcatge preoperatori del lloc d'incisió i la lateralitat, entre molts d'altres. Tot, per consolidar pràctiques de seguretat i fomentar la comunicació entre els professionals implicats i el treball en equip.

Aquesta verificació  ajuda a minimitzar els possibles errors i prevenir les seves potencials complicacions. A més, permet recollir totes les dades relacionades amb el procés quirúrgic per identificar aspectes de millora.

Amb l'objectiu de donar a conèixer aquest procediment de seguretat del pacient, l'Hospital va celebrar el dimecres 11 de desembre el Dia Institucional de la Cirurgia Segura, emmarcat en la campanya "La Seguretat és cosa de tots".

Compartir a Facebook Compartir a Twitter

El "check list" evita complicacions i esdeveniments adversos en pacients sotmesos a cirurgia.