La FHES i l’Associació Espanyola d’Hemocromatosi posen en marxa una consulta de segona opinió mèdica sobre la malaltia

L’Hospital ha sol·licitat al Departament de Salut ser centre de referència a Catalunya d’aquesta malaltia rara que pateix una de cada mil persones

La col·laboració entre la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) i l'Associació Espanyola d'Hemocromatosi (AEH) ha permès posar en marxa al centre una consulta especialitzada en segona opinió sobre la malaltia. Aquest nou dispositiu donarà resposta a les nombroses sol·licituds de segona opinió que rep l'Associació, tant dels seus socis com de particulars procedents de tot l'Estat i de l'Amèrica Llatina.

El nou servei forma part de la cartera de serveis privats de la FHES i neix amb la voluntat d'oferir informació, garantir diagnòstics ja realitzats i aclarir dubtes als pacients, entre d'altres aspectes. El Dr. Albert Altés, actual cap del Servei d'Hematologia de la Fundació Althaia, president de l'AEH i antic hematòleg de la FHES, serà el professional encarregat d'atendre les consultes. El Dr. Altés és un dels investigadors més rellevants de l'Estat espanyol en el camp de l'hemocromatosi. Ha obtingut 4 projectes subvencionats de recerca en aquest àmbit i ha publicat articles a escala internacional sobre la temàtica.

La instauració de la consulta és el resultat d'un acord entre l'Hospital i l'Associació, de la qual el centre és seu social des de la seva fundació, l'any 2000. A més, diversos professionals de l'Hospital, inclosa la Gerència, formen part de la seva Junta Directiva.

Sol·licitud per ser centre de referència de la malaltia a Catalunya

El mes de novembre del 2010, la FHES, amb el suport de l'AEH, va presentar al Departament de Salut la sol·licitud per ser anomenat Hospital clínic de referència a Catalunya per als pacients diagnosticats o amb sospita d'hemocromatosi hereditària. Tot i que la petició no ha estat resolta encara, la FHES disposa des de fa anys de tota la tecnologia necessària per al diagnòstic i tractament d'aquests pacients.

La sol·licitud, a més, inclou la consideració oficial d'un dels laboratoris de l'Institut de Medicina Preventiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), ubicat a Badalona, com a Unitat de Diagnòstic Genètic per l'hemocromatosi hereditària i per anèmies microcítiques rares causades per mutacions en els gens del metabolisme del ferro.

Hemocromatosi o sobrecàrrega de ferro

L'hemocromatosi és una malaltia rara causada per un excés de ferro en l'organisme, que afecta una de cada mil persones i més als homes que a les dones. Aquesta superació dels límits normals de ferro resulta tòxica i, si no es tracta a temps, pot afectar òrgans vitals com el fetge, el cor, el pàncrees i les articulacions, a més de provocar l'aparició de diversos símptomes com fatiga crònica, cirrosi, càncer de fetge, diabetis o artritis. En casos molt extrems, la malaltia pot portar a la mort.

L'hemocromatosi pot ser hereditària (hemocromatosi primària) o adquirir-se com a conseqüència del dipòsit gradual de ferro procedent de repetides transfusions sanguínies, en el cas de pacients amb anèmia crònica (hemocromatosi secundària). El diagnòstic precoç i el tractament ràpid i efectiu de la malaltia mitjançant fàrmacs o flebotomies (sagnies) són claus per a que l'afectat pugui portar una vida normal, seguint unes recomanacions dietètiques.

Compartir a Facebook Compartir a Twitter